Asetyleeni C2 H2

Kemiallinen kaava: C2H2
Kiehumispiste: -85 °C
Suhteellinen tiheys: 1,097 kg/ m3
YK-numero: 1001 (Asetyleeni, liuotettu) 3374 (Asetyleeni, liuotinvapaa)

Kaasun ominaisuudet

Asetyleeni on normaaliolosuhteissa väritön, hiukan ilmaa kevyempi ja erittäin tulenarka kaasu, joka valmistetaan kalsiumkarbidista ja vedestä. Turvallisuussyistä asetyleeni on imeytetty asetoniin, josta se vapautuu paineen laskiessa (pulloventtiilin avaamalla). Tästä syystä asetyleenipullon täyttöasteen voi määrittää ainoastaan punnitsemalla. Suurina pitoisuuksina asetyleeni on tukahduttava.

Puhtaassa hapessa poltettuna asetyleeni voi saavuttaa jopa 3 000 °C:n lämpötilan.

Kaasun käyttökohteet

Asetyleeniä käytetään polttokaasuna hapen kanssa mm. teräksen kaasuhitsaukseen, polttoleikkaukseen, karkaisuun, juottamiseen liekkipuhdistukseen, liekkioikaisuun ja kuumentamiseen. Asetyleeniä säilytetään ja kuljetetaan imeytettynä asetoniin. Asetyleeniä käytetään myös pieninä määriä valaistustarkoituksiin esimerkiksi merkkivaloissa ja liekkikaasuna atomiabsorptiolaitteissa.

Woikosken laatujärjestelmä

Woikosken laatujärjestelmä, joka sisältää teollisten-, lääkkeellisten-, elintarvike-, erikois- ja nestekaasujen valmistuksen, täytön sekä jakelun, on saanut ISO 9001:2015 sertifikaatin. Standardi takaa laadukkaan toiminnan kaikilla Woikosken eri osa-alueilla.

Copyright ©2020 Oy Woikoski Ab. Kaikki oikeudet pidätetään, all rights reserved.