Takaisin listaukseen
halloweenhiilidioksidijäähiilihappojääkuivajääwoikoski

15.09.2023

Kuivajäällä näyttävät efektit Halloween-juhliin!

Kuivajää auttaa luomaan Halloween juhliisi usvaisen tunnelman. Voit käyttää sitä myös juomien ja elintarvikkeiden viilentämiseen.

Kuivajää on äärimmäisen kylmää -78,5 asteista jäätä. Sitä valmistetaan nestemäisestä hiilidioksidista, joka kiinteytetään lumeksi ja puristetaan kuivajääksi. Kuivajää tunnetaan myös nimillä hiilihappojää ja hiilidioksidijää. Sulaessaan kuivajää ei muutu nesteeksi vaan höyrystyy suoraan kaasuksi. Tätä kutsutaan sublimoitumiseksi.

Kuivajää sulaa huoneilmassa muodostaen hentoa ”valkoista savua”. Tätä efektiä voidaan tehostaa lisäämällä kuivajäätä kuumaan veteen, jolloin sulaminen yltyy ja ilmaa raskaampi savu laskeutuu pöydälle ja lattialle. Efekti on näyttävä ja sitä voi korostaa esimerkiksi valoilla.
 

Kuinka luon näyttävän usvan kuivajäällä?

Kuivajään käyttäminen on turvallista kunhan muistat huomioida kuivajään käytössä ja säilytyksessä turvallisuusohjeemme. Tutustuthan ohjeisiin aina ennen tuotteen käyttöä.

 1. Laita kuumaa vettä haluamaasi astiaan. Lasiset ja keraamiset astiat saattavat haljeta lämpötilojen vaihdellessa, joten on suositeltavaa käyttää muovista tai metallista astiaa.
 2. Lisää astiaan kuivajääraetta tai palanen kuivajäätä. Apuvälineenä voit käyttää esimerkiksi lusikkaa. Muista käyttää hanskoja!
 3. Kuivajää alkaa sulaa kuumassa vedessä ja muodostaa valkoista raskasta savua.
 4. Kun sumunmuodostus alkaa heiketä lisää vähän kuivajäätä ja kuumaa vettä. Huolehdi myös tilan tuuletuksesta.
   

Kuinka jäähdytän juomat ja elintarvikkeet kuivajäällä?

Kuivajäätä voidaan käyttää elintarvikkeiden ja juomien jäähdyttämiseen sekä kylmäsäilytykseen esimerkiksi pakastimen sulattamisen ajaksi.

Juomien ja elintarvikkeiden jäähdyttämisessä tulee huomioida, että suorassa kosketuksessa kuivajää jäädyttää elintarvikkeet ja juomat nopeasti umpijäähän. Juomien jäähdytyksessä voit laittaa kuivajään astian pohjalle ja pinota sen päälle normaaleja jääpaloja. Kuivajää hidastaa jääpalojen sulamista ja auttaa pitämään juomat kylminä. Elintarvikkeet kannattaa eristää kuivajäästä esimerkiksi pahvilla.
 

Kuivajään turvallinen käsittely

 • Kuivajään siirtelyssä tulee aina käyttää suojakäsineitä, koska jään koskettaminen paljain käsin aiheuttaa vakavia paleltumia. Pue siis käteesi paksut käsineet ennen kuin käsittelet kuivajäätä!
 • Älä milloinkaan laita kuivajäätä suuhun tai lisää sitä juomaasi.
 • Älä laita kuivajäätä kaasutiiviseen astiaan
 • Huolehdi tilan tuuletuksesta ja vältä höyryn hengittämistä. Kuivajää höyrystyy sulaessaan takaisin kaasuksi, hiilidioksidiksi. Ilmaa raskaampana kaasuna hiilidioksidi syrjäyttää hapen ja suljetussa tilassa suurina pitoisuuksina aiheuttaa tukehtumisriskin. Hiilidioksidi on hajutonta ja mauton kaasu, eikä sen pitoisuuden kasvamista hengitysilmassa huomaa.
 • Säilytä kuivajäätä hyvin tuuletetuissa tiloissa.
 • Pidä huolta ilmanvaihdosta kuljettaessasi kuivajäätä. Kuljeta kuivajää aina tavaratilassa.

Lue lisätietoa kuivajäästä ja kuivajään käyttöturvallisuusohjeet:

Lue lisää kuivajäästä Kuivajään käyttöturvallisuustiedote

Kuivajään koskettaminen paljain käsin aiheuttaa vakavia paleltumia. Pue siis käteesi paksut käsineet ennen kuin käsittelet kuivajäätä!

 

Kuivajään tilaaminen Woikoskelta

Woikoski valmistaa kuivajäätä Kokkolassa, mistä kuivajäätä toimitetaan koko Suomen alueelle. Kuivajää myydään rakeina tai paloina. Kuivajää toimitetaan kuluttajakäyttöön kertakäyttöisissä styrox-astioissa (10kg rakeena/15 kg paloina). Kuivajään ominaisuuksien takia sen haihtumista ei voi estää. Avaamatonkin paketti kuivajäätä haihtuu 5-10 % painostaan vuorokaudessa.

Kun teet tilausta, kerro seuraavat asiat:

 • Tilaatko kuivajäätä rakeena vai paloina ja kuinka paljon
 • Tilaajan henkilötunnus, laskutusosoite, puhelinnumero ja sähköposti
 • Vastaanottajan nimi, osoite ja puhelinnumero
 • Toivottu toimituspäivä (mahdollisimman lähelle käyttöpäivää)

Kuivajäätilaukset tehdään sähköpostilla osoitteeseen tilaukset (at) woikoski.fi tai puhelimitse numeroon 040 166 2023. Tilaus tulee jättää viimeistään kaksi arkipäivää ennen haluttua toimituspäivää klo 12 mennessä. Tilaus kannattaa jättää mahdollisimman ajoissa, sillä toimitukset tulevat postilla, postin ajopäivien mukaan.

 

Takaisin listaukseen