Miten kaasupullot tunnistetaan?

Woikosken kaasupullot tunnistetaan kaulaosan stanssausten, tarrojen ja pullojen värin avulla. Kaasupullojen tunnistemerkinnät perustuvat eri säädöksiin.
 

Kaasupullon leimaus eli stanssaus

Kaasupullon päätunnistuskriteeri on pullon kaulaosassa oleva kiinteä leimaus, eli stanssaus. Kaasupullon sisältämän kaasun nimi on aina leimattuna kaasupullon hartiaosaan. Leimaukset kertovat myös pullon tarkastuksista, valmistajasta, painosta, paineesta ja tilavuudesta. Leimaukset ovat standardin SFS-EN 13769 mukaiset.

 

Kaasupullon väritys

Kaasupullojen väritys Woikoskella on toteutettu standardin EN 1089-3 mukaisesti. Sen mukaan kaasupullojen lieriöosa on lääkkeellisillä kaasuilla valkoinen ja teollisilla kaasuilla grafiitinharmaa (pois lukien asetyleeni ja nestekaasu).

Kaasupullojen kaulaosa kertoo pullossa olevan kaasulajin. Osalle kaasuista on määrätty oma tunnusväri.

           asetyleeni - ruskea RAL 3009
    helium - ruskea, RAL 8008
    happi - valkoinen, RAL 9010
     ilokaasu - sininen, RAL 5010
    argon - vihreä, RAL 6001
    typpi - musta, RAL 9005
    hiilidioksidi - harmaa, RAL 7037

 

Teollisen hapen kaasupullon lieriöosa on grafiitinharmaa ja lääkkeellisen hapen valkoinen. Kaasupullojen kaulaosat on maalattu valkoisiksi, joka kertoo niiden sisältävän happea.

Jos kaasulla ei ole tunnusväriä, kaulaosan väri kertoo kaasun ominaisuudet:

          myrkyllinen - keltainen, RAL 1018
    palava - punainen, RAL 3000
    hapettava - vaalean sininen, RAL 5012
    inertti - kirkkaan vihreä, RAL 6016

 

Seoskaasuilla kaulaosassa saattaa olla kaasujen mukaan useampaa väriä. Jos kaasujen pitoisuus on sama, stanssaus ja maalaus tehdään ennalta sovitussa järjestyksessä. Lisätunnisteena voidaan käyttää kaularengasta (esim. kaasun puhtaus, erikoiskäyttöala tms.).
 

Kaasupullon tarrat

Kaasun tunnistuksen olennaisin tarra on ns. siipitarra, jossa on kaasun nimi, mahdollinen kauppanimi, koostumus (seokset), turvaohjeita, luokitusmerkinnät ja kaasun toimittajan yhteystiedot. Lääkkeellisen kaasun siipitarran pohjaväri on valkea, teollisen keltainen ja elintarvikekaasun vihreä. Siipitarran tietosisältö perustuu SFS-EN ISO 7225 –standardiin.

Helium kaasupullon siipitarra