Woikosken tarina Woikoski on työllistänyt suomalaisia jo yli 140 vuoden ajan. Woikoskelle suomalaisuus ja perheyrittäminen ovat erittäin tärkeitä asioita.

Woikosken tarina alkaa

Woikosken tarina sai alkunsa vuonna 1882, kun nuori suomalainen insinööri Knut August Palmberg perusti Vehkalahden Koivuniemeen kimrööki- eli nokimustatehtaan. 

Tirvan tehdasyhdyskunta, kuin oma pieni kylä

Kun kimröökin kysyntä kasvoi, osti Knut August maa-alueen vesioikeuksineen Tirvalta vuonna 1888. Sinne kehittyi kukoistava tehdasyhdyskunta; saha, höyläämö, kuivaamo, kimröökitehdas, junanrata, pajoja ja asuntoja työntekijöille.

Kemiantehtaan perustaminen

Knut Augustin poika Bertil Palmberg ideoi Tirvalle kemiantehtaan, joka tuotti steariinia ja talia kynttilä- ja saippuateollisuuden tarpeisiin. Rasvojen hydraukseen tarvittava vety valmistettiin kennossa hajottamalla vesi sähkön avulla vedyksi ja hapeksi. Kaasut olivat olleet siihen asti tuontitavaraa ja nopeasti niistä kohosi tehtaan pääartikkeli

Muutto Woikoskelle

Kun Tirvan koskien vesimäärä ei enää riittänyt kasvavan kaasuntuotannon tarpeisiin, päätti Bertil siirtää kemiallisen tehtaan Mäntyharjun Voikoskelle. Siellä tehdas aloitti Tirvalta tutulla tuotanto-ohjelmalla eli vety- ja happikaasulla sekä rasvojen hydrauksella.

Kaasuteollisuuden voittokulku

Vuonna 1933 Voikoskella otettiin käyttöön ensimmäinen ilmantislauslaitos, jossa happea valmistettiin ilmaa tislaamalla. Neljä vuotta myöhemmin toimintansa aloitti myös Pohjoismaiden ensimmäinen vetyperoksiditehdas. Kun tuotanto käynnistyi Voikoskella, alkoi todellinen kaasuteollisuuden voittokulku. 

Sinnikkyys palkitaan

1940-luvulla toimitusjohtajaksi nimitettiin Bertilin poika Sven Palmberg. Sven jatkoi yritystoimintaa menestyksekkäästi läpi laman, sodan sekä 1950-60-lukujen murroskauden. Tänä aikana Woikoski rakensi ilmatislaamon Imatralle, hapentäyttöasemat Varkauteen ja Kotkaan sekä vetytehtaan Espooseen.

Kasvu kokonaistoimittajaksi

1970- ja 1980-luvun vaihteessa perheyhtiö selvisi kunnialla kilpailevan yrityksen vallankaappausyrityksistä. Vuonna 1977 yhtiön toimitusjohtajaksi siirtyi Clas Palmberg, joka on kehittänyt Woikoskesta vahvan kaasuliiketoiminnan kokonaistoimittajan.

Tulevaisuuteen katsova yhtiö

Vahva kehityskulku on jatkunut koko 2000-luvun.  2013–2014 Kokkolaan valmistui ilmakaasu- ja vetytehtaat ja samaan aikaan Woikoski rakensi vety-yhteiskuntaa, johon Suomi ei ollut vielä valmis. 2015 Voikoskelle rakennettiin erikoisseoskaasujen täyttöasema, 2016 Woikoski sai Avainlippu merkin, 2017 ISO9001-laatusertifikaatin. Tänä päivänä Woikoski on innovatiivinen, tulevaisuuteen katsova yhtiö ja luotettava kumppani monelle yritykselle.