FAQ

 

Alla listattuna tyypillisimpiä kysymyksiä teollisiin kaasuihin liittyen. Mikäli näistä et löydä vastausta kysymykseesi, ole yhteydessä asiakaspalveluumme: asiakaspalvelu@woikoski.fi tai p. 040 166 2023. Myös live-chatimme on apunasi!

Elintarvikekaasut

Miksi elintarvikkeita pakataan suojakaasuun?

Ilman sisältämä happi saa aikaan tyypillisten elintarvikkeita pilaavien aerobisten mikrobien kasvun. Yleensä suojakaasuna käytettävät hiilidioksidin ja typen seokset pienentävät mikrobien kasvumahdollisuuksia. Kannattaa kuitenkin muistaa, että vain katkeamaton kylmäketju varmistaa laadun pysymisen haluttuna.

Kuivajää

Miten kauan kuivajää säilyy?

Avaamattomassa laatikossa kuivajää säilyy noin viikon. Parhaiten se säilyy styrox-laatikossa.

 

 

Miten kuivajäätä tilataan?

Kuivajäätä voi tilata Woikosken tilauspalvelusta (tilaukset (at) woikoski.fi tai 040-166 2023) tai jälleenmyyjiltä. Tilaus täytyy jättää 2 arkipäivää ennen haluttua toimituspäivää klo 12 mennessä. Jos haluat kuivajään käyttöön viikonlopuksi, tilaa toimitus perjantaille. Kuivajää toimitetaan Postin kautta.

Kaasupullojen katsastus

Miksi kaasupullot pitää katsastaa?

Kaasupullo tarkistetaan säännöllisesti, jotta se olisi mahdollisimman turvallinen käyttää. Pullot käyvät läpi yksityiskohtaisen tarkistuksen koeponnistuksineen. Seuraava katsastusaika merkitään tarralla pullon hartiaosaan.

Kaasupullojen tarkastusväli on suurimmalla osalla kaasuja 10 vuotta. Myrkyllisillä ja syövyttävillä kaasuilla se on 3 tai 5 vuotta.

Määräaikaistarkastus on lakisääteinen, määräajoin suoritettava painelaitteen tarkastus. Hyväksytyn laitoksen on määräajoin tarkastettava ja testattava uudelleentäytettävät paineastiat (Liikenne- ja viestintäministeriön asetus 171/2009, kohta 6.2.1.6).

Voiko pitkään käyttämättä ollutta kaasupulloa käyttää turvallisesti?

Jos pullo on ollut käyttämättä esim. 5 vuotta mutta katsastus on voimassa, pulloa ja kaasua voi käyttää normaalisti. Kaasut eivät vanhene (pois lukien elintarvike-, erikois- ja lääkekaasut, tuotteen voimassaoloaika näkyy pullon tarrasta).

Voiko kaasupulloa käyttää, jos katsastus on umpeutunut?

Jos katsastus on umpeutunut, pullon voi turvallisesti käyttää loppuun ja tuoda tyhjänä katsastukseen mahdollisimman pian.

Lain mukaan pulloa saa käyttää ja kuljettaa paineenalaisena yhden vuoden ajan katsastusajan umpeuduttua. Tämän jälkeen pullon pitää olla paineeton ja se täytyy toimittaa katsastettavaksi.

Nestekaasut

Kuinka paljon nestekaasua saa säilyttää?

Asuinhuoneistossa, veneessä, matkailuautossa tai asuntovaunussa enintään 25 kg. Käytännössä se tarkoittaa kahta 11 kg:n pulloa.

 

Miksi nestekaasu haisee?

Koska nestekaasu on hajuton ja väritön kaasu, siihen on turvallisuuden vuoksi lisätty hajustetta (tetrahydrotiofeenia).

Mistä tiedän paljonko kaasua on jäljellä?

Komposiittipullossa kaasun määrän näkee heti. Teräspullo pitää punnita. Kuoren taarapaino on merkitty pullon hartiaosaan ja kun sen vähentää pullon kokonaispainosta, jää jäljelle kaasun osuus.

Tilaaminen ja tarjouspyyntö

Miten voin tilata kaasuja?

Voit tehdä tilauksen sähköpostilla tilaukset (at) woikoski.fi, soittamalla numerosta 040-166 2023 tai Woikoski Store verkkokaupastamme. Tarkemmat ohjeet tilauksen tekoon löytyvät tilausohjeestamme.

Miten voin tilata hitsaustarvikkeita?

Voit tehdä tilauksen sähköpostilla tilaukset (at) woikoski.fi tai soittamalla numerosta 040-166 2023. Hitsaustarvikevalikoimaan voit tutustua tuoteluetteloistamme  Hitsauskoneet ja tarvikkeet, suojaimet ja tarvikkeet, lisäaineet sekä suojakaasut

Mistä voin pyytää tarjouksen?

Voit tehdä tarjouspyynnön lähettämällä sähköpostia tai soittamalla.

Teollinen asiakaspalvelu: p. 040 166 2023, asiakaspalvelu (at) woikoski.fi

Voit olla myös suoraan yhteydessä oman alueenne aluemyyntipäällikköön (toimitusasiakkaat) tai aluemyyjään (jälleenmyynnin asiakkaat).  

Myynnin yhteystiedot

Mitkä tiedot tarvitsen tilausta varten?

Tilausta varten tarvitsemme asiakasnumeron tai yrityksen nimen, kaasulajin, pullokoon, pullojen kappalemäärän, tilausviitteen, toimitusosoitteen sekä tiedot palautuvista pulloista. Tarkemmat ohjeet tilauksen tekoon löytyvät tilausohjeestamme.

Tilausohjeeseen

Vajaa pullo tai patteri/pullon tai patterin paine ei ole 200 bar

Onko kaasupulloa tai patteria säilytetty kylmässä? Ota pullo/patteri ajoissa sisälle lämpiämään, lämpeneminen kestää jopa päivän. Kaasun paine vaihtelee lämpötilan mukaan, paine on 200 bar 15 °C lämpötilassa, pakkasessa paine laskee.

Onko pulloventtiilejä jäänyt kiinni? Jos et tilannut kytkentää, pattereiden pulloventtiilit on avattava itse. Ainoastaan hiilidioksidipattereissa ne ovat valmiiksi auki.

Huomioithan, että hiilidioksidi sekä ilokaasu (dityppioksidi) ovat pullossa nestemäisenä, jolloin täyden pullon paine on n. 50 bar 15 °C:ssa. Tästä syystä kaasumäärän tarkistus onnistuu ainoastaan vaa´alla. Pullon kaulaosassa on merkitty pullon taarapaino (kg) ja täyttömäärä (kg), joiden avulla voit laskea paljonko pullossa on hiilidioksidia/ilokaasua. 

Huomioithan, että asetyleenipullojen sisällä on huokoista massaa, sekä massaan imeytynyttä nestemäistä asetonia, johon kaasumainen asetyleeni on liuotettu. Tästä syystä asetyleenin määrän tarkistus onnistuu ainoastaan vaa´alla. Pullon kaulaosassa on merkitty pullon taarapaino (kg) ja täyttömäärä (kg), joiden avulla voit laskea paljonko pullossa on asetyleeniä. Asetyleenin paine on n. 18 bar 15 °C:ssa.

Vuotava kaasupullo

Jos kaasupullo vuotaa, laita pulloventtiili kiinni ja ota paineenalennin irti.
Jos vuoto loppuu, vuoto on paineenalentimen ja pulloventtiilin välissä.

 • Vaihda tiiviste, tiiviste on syytä vaihtaa aika ajoin pullovaihdon yhteydessä.  Etenkin musta kuminen O-rengas kuluu/haurastuu ajan myötä ja voi aiheuttaa vuodon. Tarkasta, ettei tiivisteitä ole kahta päällekkäin, poista ylimääräinen tarvittaessa.
 • Tiiviste voi vaurioitua, jos paineenalennin kiristetään liian kireälle. Kiristämisessä ei tarvitse käyttää voimaa. Pyöreä paineenalennin kiristä sormivoimin, ilman työkaluja. Kulmikas paineenalennin kiristetään ensin sormitiukkuuteen ja sitten noin neljäsosakierros jakoavaimella.

Jos tiivisteen vaihtaminen ei auta, vika on todennäköisesti paineenalentimessa.

 • Kokeile, poistuuko ongelma vaihtamalla paineenalennin. Paineenalentimen toimintaan vaikuttaa lämpötila. Jos paineenalenninta säilytetään kylmässä niin se vikaantuu helposti. Kiinnitä huomiota paineenalentimen varastointiin, säilytys huoneenlämmössä!

Jos vuoto jatkuu, kun paineenalennin irrotettu ja pulloventtiili suljettu, vuoto on pullossa

 • Siirrä pullo mahdollisimman turvalliseen paikkaan (esim. ulos). Älä käytä vuotavaa kaasupulloa, vaan anna sen tyhjentyä.
 • Jos vuoto on selkeä ja kyse on palavasta kaasusta (vety, asetyleeni, nestekaasu), soita hätänumeroon. HUOM: älä mene vuotavan kaasun viereen puhelimen kanssa
Miten toimia jos pullon venttiili ei aukea?

Pulloventtiili avataan kääntämällä venttiiliä korkeintaan yksi kierros vastapäivään. Venttiilin avaamisessa ei saa käyttää työkaluja. Mikäli venttiili ei aukea käsin, pullo vaihdetaan uuteen.

Jos venttiili ei aukea, se on voitu myös kääntää ns. ”yliauki”, jolloin venttiili ei enää käänny enempää auki. varmista, ettei kyse ole venttiilin ”yliavaamisesta” kääntämällä venttiiliä myötäpäivään.

Kuinka ilmapallon täyttölaitetta käytetään?

Täyttölaite kierretään kiinni pulloventtiiliin käsin. Tämän jälkeen pulloventtiiliä avataan n. puoli kierrosta ja täyttölaitetta käännetään ylös- tai alaspäin, jolloin kaasua alkaa tulla. Kun täyttölaitteen vapauttaa, kaasun tulo lakkaa ja täyttölaite palautuu vaakatasoon.

Jos Ilmapallohelium täyttölaite vuotaa venttiilin ja täyttölaitteen välistä
Mikäli vuoto on täyttölaitteen ja venttiilin välissä, ota yhteyttä asiakaspalveluumme pullon vaihtamiseksi uuteen.

Jos ilmapallon täyttölaite vuotaa kiristysmutterin ”juuresta”
Tarkista, että täyttölaitteessa on O-rengastiiviste. Mikäli tiivistettä ei ole. lisää sisähalkaisijaltaan 10mm O-rengas ja kiristä käsin (älä käytä työkaluja).

Nestetyppikannun suhina/nopea tyhjentyminen

Nestetyppikannun suhina

Annostelijalla varustettu typpikannu Kannun varoventtiilistä voi kuulua suhinaa, kun liika paine purkautuu varoventtiilin kautta.  Ääni on täysin normaali.

Hengittävällä korkilla varustettu typpikannu Korkki päästää kannun sisälle kertyvää painetta ulos ilman suhisevaa ääntä. Mikäli kannu suhisee, astian vakuumi on todennäköisesti heikko ja kannu pitää palauttaa Woikoskelle huoltoon.

Nopeasti tyhjenevä nestetyppikannu

Typpikannussa oleva nestemäinen typpi kiehuu, eli kaasuuntuu kannun tyhjiöeristyksestä huolimatta hiljalleen koko ajan.

Typen säilymisaikaan vaikuttaa mm. kannun säilytyslämpötila sekä se, kuinka usein kannua avataan. Tyhjä kannu lämpiää, jolloin typpi haihtuu nopeammin, älä päästä kannua tyhjenemään.

Kaasupullon hävitys

Woikosken vuokrapullot

Woikoski Oy:ltä vuokratuissa kaasupulloissa pullon kaulaosaan on stanssattuna teksti Woikoski tai AWO. Woikoski ottaa vastaan näillä stanssauksilla merkityt pullot ja ne voi toimittaa Woikosken jälleenmyyjille. Lähimmän jälleenmyyjäsi löydät osoitteesta: 
woikoski.fi/yhteystiedot/jalleenmyyntipisteet

Toimitusasiakkaat voivat tilata hävitykseen tuleville pulloille noudon, lisätietoja saatte asiakaspalvelustamme p. 040 166 2023, asiakaspalvelu@woikoski.fi.

Omistuspullot

 • Yksityishenkilöt voivat toimittaa omistuspullonsa kunnalliselle jäteasemalle.
 • Yritysasiakkaat huolehtivat kaasupullojen hävityksestä itse.
 • Woikosken yhteistyökumppanina kaasupullojen hävityksessä toimii Finnkoritus Oy. Heihin voi olla suoraan yhteydessä kaasupullojen hävitykseen liittyvissä asioissa. Yhteystiedot: Finnkoritus Oy, Käyntiosoite: Bodomintie 31, 02940 Espoo, p. 09 855 7109, www.finnkoritus.fi. Huomioittehan, että Finnkoritus ei ota vastaan myrkyllisiä kaasuja sisältäviä pulloja tai nestekaasupulloja.
 • Lisätietoja voit kysyä tarvittaessa Woikosken asiakaspalvelusta p. 040 166 2023, asiakaspalvelu@woikoski.fi.
Oman/asiakasomisteisen pullon vaihto vuokrapulloihin
 • Asiakaspulloja voidaan vaihtaa ilmaiseen vuokra-aikaan, jolloin asiakas maksaa vuokrapullosta vain kaasun hinnan. Rahallisia hyvityksiä pulloista ei makseta. Hyvitettävä vuokra-aika vaihtelee riippuen mm. pullon katsastuksesta, tyypistä ja kunnosta. Vaihto tapahtuu Woikosken jälleenmyyntipisteellä.
 • Suoratoimitusasiakas: ole yhteydessä asiakaspalveluumme.  
 • Pyöreäpohjaisista/jalkaraudalla varustetuista tai 150 bar pulloista ei anneta hyvitystä.
 • Lisätietoja asiakaspalvelustamme: asiakaspalvelu@woikoski.fi, 040 166 2023