Takaisin listaukseen
Samipajariwoikoskiwoikoski140v

08.04.2022

Samin matkassa, osa 2: Kohti Kroatiaa

Sami Pajari on nuori urheilijalupaus, jonka meriitit rallimaailmassa jo nyt lupaavat isoa uraa. Woikoski kulkee Samin rinnalla tätä matkaa rallimaailman huipulle.

Testausta ja ajotreeniä Italiassa

Sami Pajarin seuraava kisa on Kroatian MM-ralli, joka ajetaan 21.4.–24.4. Tätä varten Sami vietti tiiminsä kanssa Italiassa viikon verran testaamassa autoa kisaa vastaavissa olosuhteissa.

Jokaista kilpailua ennen pyritään ajamaan ennakkotesti kilpailua vastaavissa olosuhteissa. Tavoitteena on löytää juuri kyseiseen osakilpailuun ja ajo-olosuhteisiin soveltuvat säädöt, joilla varmistetaan maksimaalinen nopeus ja paras mahdollinen ajotuntuma kuljettajalle.

“Jokainen kilpailu on omanlaisensa, eikä yhdessäkään kilpailussa säädöt ole identtisiä, vaikka samantyyppisiä kilpailuja onkin”, Sami selittää. Kun ajetaan lumella, asfaltilla tai soralla, ajo-olosuhteiden erot ovat selkeät. Vastaavaa eroa pienemmässä mittakaavassa on jokaisessa rallissa ja jokaisen rallin erikoiskokeessa. Tiettyjä auton säätöjä voi muuttaa kesken kilpailun, osaa ei. MM-sarjan ralleissa ajetaan noin 300 erikoiskoekilometriä, eli joudutaan hakemaan reitin enemmistöön yleispätevää parhaiten soveltuvaa kompromissia. Lisäksi kelit muuttavat ajo-olosuhteita merkittävästi. Esimerkiksi sade voi muuttaa asetelmat ihan toisenlaiseksi ja autoa voidaan joutua säätämään. Haasteet siis vaihtelevat ja muuttujia on paljon.

Samin kuulumiset ja valmentautuminen

Samin loppuvalmentautuminen kisaan sujuu kotosalla. Sami sai armeijan suoritettua viime kuun lopulla, joten nyt on helpompi keskittyä ajamiseen. Sami kiitteli armeijan suhtautumista nuoren miehen ajouraan, ja kertoi, että lajin tarpeet ja nopeatkin aikataulut ymmärrettiin ja niihin suhtauduttiin suopeasti. Sami valittiin urheilumenestyksensä puolesta jopa saapumiseränsä parhaaksi urheilijaksi ja hänet palkittiin kunniamerkillä.

Armeijan jälkeen suuntana oli Italian testiajot, nyt on vielä puoltoista viikkoa aikaa valmistautua kisaan kotioloissa. Kotona Sami katsoo viime vuoden kisasta videoita ja muistiinpanoja, joiden avulla hän palauttelee mieleensä tulevan rallin reittejä. Kisakuntoaan Sami pitää yllä lenkkeillen. Muuten hän viettää perusarkea.

Sami kertoi, että testiajot sujuivat hyvin ja hän on tyytyväinen siihen, millaiseen säätöön auto saatiin. Kroatiaan ollaan lähdössä luottavaisin mielin. Tilanne on hänelle sikäli harvinainen, että hän ajoi itse viime vuonna saman kilpailun. Kisa on hänelle tuttua reittiä ja on helpompaa, kun ihan kaikki ei ole uutta.

Jalat maassa, fokus ajamisessa

Sami on jalat vahvasti maassa pitävää tyyppiä. Hän ei pidä itsestään selvänä saavuttamaansa asemaa, ja hän tekeekin itse paljon jatkuvasti oman uransa eteen. Sami muistuttaa myös, että kyseessä on urheilu ja elämässä on paljon muutakin. Rinnalla pitää olla muuta elämää, omia menoja kavereiden kanssa ja irtautumista rallikuvioista. Toisaalta Samin tapa tehdä rallijuttuja on aktiivinen ja todella intensiivinen, joten hän helposti hukuttaa itsensä työhön ja kaikkeen siihen liittyvään. Silloin ei jää niin paljon aikaa muuhun.  

Sami kuvaa tekemistään tavoitteelliseksi urheiluksi tähtäimessä ammattilaisuus, jota ei voi tehdä työn tai opiskelun ohessa. Samilla on vahva intohimo lajiin ja hän keskittyy nyt ajamiseen. ”Tällä hetkellä ura menee kovaa vauhtia eteenpäin, joten nyt on laitettava kaikki paukut siihen. Ei tarvitse sitten jossitella, että olisiko mennyt paremmin, jos olisi keskittynyt ajamiseen”, toteaa Sami. 

Takaisin listaukseen