Takaisin listaukseen
heliumilmapallovappuwappuwoikoski

27.04.2021

Wappupallot ja helium

Wappuun kuuluvat olennaisena osana heliumilla täytetyt ilmapallot, ja vaikka koronatilanteesta johtuen suuria wapputori-hulinoita ei tänä vuonna nähdäkään, on wappu-palloja saatavilla runsaasti. Siksi haluammekin muistuttaa heliumin turvallisesta käytöstä.

Ilmapallokaasuna helium on varsin turvallinen aine. Se on väritön, hajuton, mauton eikä se saastuta tai reagoi muiden aineiden kanssa. Kaasun hengittäminen kuitenkin voi olla vaarallista, sitä ei suositella tehtävän missään määrin, edes huumorimielessä. Heliumilla täytetyt ilmapallot kuuluvat kevätauringon, tippaleipien ja siman kanssa vappuun, siksi haluammekin muistuttaa, ettei pallojen täyttöaineella ole syytä leikkiä.

 – Ihmisen hengittäessä heliumia hänen äänenkorkeutensa nousee. Tämä johtuu siitä, että äänen nopeus heliumissa on kolme kertaa niin suuri kuin ilmassa. Helium myös nostaa äänihuulten resonanssitaajuutta, jolloin tuotetun puheen spektri nousee. Helium on myrkytöntä, mutta suurina määrinä syrjäyttää hapen verestä ja voi jopa aiheuttaa ilmarinnan. Keuhkoihin imetty helium ei myöskään toimi hengitysrefleksin aiheuttajana siten kuin esimerkiksi hiilidioksidi, joten sen hengittäminen ei ole suositeltavaa edes pienissä määrissä, Ikäläinen jatkaa.

Helium on hyvin monikäyttöinen aine muista kaasuista poikkeavien ominaisuuksien vuoksi. Heliumia voidaan käsitellä sekä neste- että kaasumaisessa muodossa. Helium on tuntemamme maailmankaikkeuden toiseksi yleisin alkuaine vedyn jälkeen. Vappupallon helium saa leijailemaan, koska aine on ilmaa kevyempää. Riippuen ilmapallon materiaalista pallo leijuu muutamasta tunnista muutamiin vuorokausiin.

Takaisin listaukseen