Kaasujen käyttökohteet

Ilma, jota hengitämme, on kaasujen seos. Vaikka elämämme on riippuvainen juuri
oikeanlaisesta kaasujen seoksesta, tulemme harvoin ajatelleeksi näitä meitä ympäröiviä, näkymättömiä aineita. 

Eri teollisuudenalat hyödyntävät kaasujen ominaisuuksia tuotteiden valmistukseen ja parantamaan niiden laatua. Woikoski valmistaa ja myy kaasuja mitä moninaisempiin teollisuuden käyttökohteisiin, prosesseihin sekä valmistukseen.

Liikenne

Liikenteestä syntyvien saasteiden määrää pyritään vähentämään monin eri keinoin. Vetyä voidaan käyttää polttoaineena polttokennoautoissa,  joiden päästöinä syntyy vain puhdasta vettä. Vetyauto peittoaa sähköautot mm. nopeammalla tankkaamisella ja pidemmällä toimintamatkalla.

Vetyä käytetään Euroopassa jo yleisesti polttoaineena niin raskaalle liikenteelle, laivaliikenteelle, junille, busseille kuin henkilöautoillekin.

Ruoanlaitto

Ruoanlaittoon, erityisesti ravintolakeittiöissä suositaan ruoanlaitossa kaasuliettä sekä -grilliä, jotka kuumenevat ja reagoivat nopeasti lämmön säätelyyn. Kaasuliedessä käytetään joko metaania tai nestekaasua.

Autojen turvatyynyt

Turvatyyny löytyy nykyään miltei jokaisesta autosta. Törmäystilanteessa kiihtyvyysanturin kautta välittyy signaali, joka laukaisee tyynyn täyttävän panoksen. 

Panos muodostuu typen ja heliumin kaasuseoksesta. Kaasuseos täyttää turvatyynyn sekunnin murto-osassa. Kiihtyvyysanturit valmistellaan puhdastilassa, typpiatmosfäärissä.

Ikkunoiden eristyslasit

Argon on ilmaa raskaampi jalokaasu, jota käytetään erikoislasien täytekaasuna. Argonilla on lämmöneristävyyttä parantavia ominaisuuksia, joten sitä käytetään erikoislasien välitilan täytteenä.

Jäähdytyskaasu

Vetyä käytetään jäähdyttämiseen,  mm. jäähdytyskaasuna voimalaitoksissa.

Laboratoriot

Laboratorio- ja testikaasuina käytetään muun muassa vetyä, nestekaasua, heliumia, hajuhappea sekä ilokaasua.

Virvoitusjuomateollisuus

Virvoitusjuomateollisuus käyttää hiilidioksidia erilaisten juomien hiilihapottamiseen.

Elintarvikkeiden suojakaasut

Hiilidioksidia ja typpeä käytetään elintarvikkeiden suojakaasuina. Ne vähentävät mikrobien kasvua ja säilyttävät tuotteen alkuperäisen laadun ilman keinotekoisia lisä- tai säilöntäaineita. Elintarvikkeiden käyttöikää pidentämällä helpotetaan ihmisten arkea ja vähennetään ruoan hävikkiä.

Ksylitolin valmistus

Suomesta maailmalle levinneen ksylitolin valmistuksessa käytetään vetyä. Purukumeista ja pastilleista tuttu ksylitoli syntyy koivuhakkeesta  monimutkaisen prosessin avulla, ja uusin innovaatio on valmistaa ksylitolia kauran kuoresta, jonka Fazer lanseeraa markkinoille.

Kasvihuoneet

Kasvit tarvitsevat hiilidioksidia kasvaakseen ja niiden hiilihydraatit muodostuvat vedestä ja hiilidioksidista. Hiilidioksidipitoisuus hengitysilmassa on noin 400 ppm, mutta suurin osa kasveista menestyisi paremmin suuremmissa hiilidioksidipitoisuuksissa.

Kasvihuoneen hiilidioksidipitoisuuden nostaminen voi nopeuttaa kasvua jopa 40%. Se tuo merkittävää hyötyä tuotannolle ja tehostaa sitä luonnollisesti ja ekologisesti. Satokausi pitenee ja kasvien oma vastustuskyky tauteja vastaan paranee.

Lasi ja keramiikkateollisuus

Lasi- ja keramiikkateollisuus käyttää myös kaasuja muun muassa polttouuneissa.

Rakennusteollisuus

Rakentamisessa tarvitaan kaasuja ja niitä käytetäänkin lukuisilla työmailla ympäri Suomea.

Viivakoodinlukijat

Helium on todella monikäyttöinen kaasu ja teollisesti valmistettuna se syntyy maakaasun puhdistuksen sivutuotteena. Yksi heliumin monista käyttökohteista on laserit, kuten viivakoodinlukijat, joissa se saa yhdessä neon-kaasun kanssa aikaan tutun punaisen laservalon.