Argon, Ar

Argon on jalokaasu ja kolmanneksi yleisin kaasu hengitysilmassa. Sen pitoisuus hengitysilmassa on 0,94% ja se on raskaampaa kuin ilma. Argon on väritön, hajuton, myrkytön ja inertti kaasu. Argonia kuljetetaan ja varastoidaan paineenalaisena nesteytettynä kaasuna. Yhdestä nestemäisestä argon litrasta saadaan noin 825 litraa kaasumaista argonia.

Argonin ominaisuudet

Argon kuuluu jalokaasuihin ja on järjestysluvultaan 18. alkuaine. Sen kemiallinen merkki on Ar. Hengitysilmassamme on argonia noin 0.94 % ja argon onkin kaikista yleisin jalokaasumme maapallolla.

Argon on väritön, hajuton, myrkytön ja inertti kaasu ja se on raskaampaa kuin ilma. Argonia kuljetetaan ja varastoidaan paineenalaisena nesteytettynä kaasuna. Yhdestä nestemäisestä argon litrasta saadaan noin 825 litraa kaasumaista argonia.

 

Mihin argonia käytetään?

Argon kaasulla on lukemattomia käyttökohteita ja sitä käytetään laajasti erilaisissa teollisuuden prosesseissa. Argonin passiivisuus tekee siitä arvokkaan ja monikäyttöisen kaasun ja sitä käytetään erityisesti kun tarvitaan suojausta ja vakautta. Argonia käytetään suojakaasuna suojaamaan materiaalia muiden kaasujen vaikutukselta, kuten hapettumiselta.

Ilmaa raskaampana kaasuna Argon syrjäyttää hapen ja kostean ilman. Tätä argonin ominaisuutta hyödynnetään useissa prosesseissa, esimerkiksi elintarvikkeiden valmistuksessa ja erityisesti pakkaamisessa. Argonin avulla voidaan poistaa happi elintarvikepakkauksista, joka auttaa vähentämään hapettumista ja pidentää elintarvikkeiden säilyvyyttä. Argonia käytetään pakkauskaasuna mm. kahvipavuissa ja viinien pullotuksessa.

Argonin lämmönjohtavuus on heikkoa, joten sitä voidaan käyttää eristyksessä. kuten ikkunaruutujen valmistuksessa, kaksinkertaisten ikkunoiden välisen tilan täyttämisessä. Argonia käytetään myös mm. kemian ja lääketieteen alan tehtaiden säilytysastioissa ja putkistoissa sekä lukuisissa muissa käyttötarkoituksissa.
 

Argon hitsauskaasuna

Argonia käytetään yleisesti kaikkien metallien TIG-hitsauksessa, sekä alumiinin ja kuparin MIG-hitsauksessa. Argonin etuja on kohtuullisen edullinen hinta, alhainen ionisoitumisenergia (hyvä syttyvyys), inertti prosessiatmosfääri ja hyvä yleiskäyttöisyys hitsauksessa.

Argonin tiheys on ilmaa suurempi, joten se soveltuu hyvin kaikkien materiaalien juurensuojaukseen, plasmakaarileikkaukseen ja -hitsaukseen. Sitä käytetään esimerkiksi teräksen ja metallin työstössä.

Argon on ilmaa raskaampaa, joten sen suojauskyky on erinomainen. Argonia itsessään ei voida käyttää terästen MIG-hitsauksessa, koska argon ei muodosta valokaarta kohdistavaa oksidikerrosta sulan pintaan. Tämän vuoksi kaasukaarihitsauksessa tarvitaan argonin lisäksi jokin vakauttava (aktiivinen) komponentti.Argonin kemiallinen merkki: Ar
Argonin tiheys: 1,78 kg/m3
Argonin suhteellinen tiheys: 1,38 (ilma= 1)
Argonin kiehumispiste paineessa 0,101 MP: -186 °C
Reaktiivisuus hitsauksessa: Inertti
Ionisoitumisenergia: 15,8 eV
Pullokierre: DIN 477 nro. 10, 24,32 x 1,814 SFS 2292
YK-numero: 1006 (Argon puristettu)

SAATAVILLA OLEVAT LAADUT: argon, erikoispuhdas argon N50 ja N60

Woikosken laatujärjestelmä

Woikosken laatujärjestelmä, joka sisältää teollisten-, lääkkeellisten-, elintarvike-, erikois- ja nestekaasujen valmistuksen, täytön sekä jakelun, on saanut ISO 9001:2015 sertifikaatin. Standardi takaa laadukkaan toiminnan kaikilla Woikosken eri osa-alueilla.

Copyright ©2022 Woikoski Oy. Kaikki oikeudet pidätetään, all rights reserved.