Helium on väritön, hajuton, myrkytön ja inertti jalokaasu. Helium on paljon kevyempää kuin ilma ja toiseksi kevyintä kaikista kaasuista. Lisäksi se on tuntemamme maailmankaikkeuden toiseksi yleisin alkuaine vedyn jälkeen.
Heliumia kuljetetaan ja varastoidaan paineenalaisena sekä nesteytettynä kaasuna. Yhdestä nestemäistä helium litrasta saadaan noin 740 litraa kaasumaista heliumia. Helium on tunnetuista nesteistä kaikista kylmintä –268,9 ºC.
Heliumilla on tärkeä rooli monissa prosesseissa. Heliumia käytetään mm. analyysilaitteissa, kylmätutkimuksessa, magneettikuvauslaitteissa, laserlaitteissa sekä tiiveysmittauksissa. Muita käyttötarkoituksia ovat erilaiset prosessit, kuten kuituoptiikka, puolijohteet, tutkimus, turvatyynyjen valmistus, vuotojen etsintä sekä lämpö- ja pintakäsittely. Heliumia myös käytetään jäähdytyksessä sekä rakettitekniikassa.
Kevyenä kaasuna heliumia käytetään myös niin sanottuna nostekaasuna esimerkiksi säähavaintopalloissa, ilmalaivoissa ja ilmapalloissa, koska se on kevyempää kuin ilma.
Woikosken tuotevalikomaan kuuluvat:
Helium antaa paremman sivutunkeuman ja suuremman hitsausnopeuden johtuen
suuremmasta kaarienergiasta suhteessa argoniin. Suuremman kaarienergian ansiosta saavutetaan suurempi hitsausnopeus sekä vähennetään hitsin huokoisuutta.
Heliumilla on hyvä lämmönjohtavuus. Tämän vuoksi se soveltuu erityisesti mm. mekanisoituihin ja automatisoituihin menetelmiin, joissa käytetään suuria hitsausnopeuksia, sekä paksujen
materiaalien hitsauksiin.
Koska helium on ilmaa kevyempää, sen suojauskyky on heikompi, kuin argonilla. Tämän vuoksi tulee käyttää huomattavasti suurempaa kaasunvirtausta.
Heliumin korkean ionisoitumisenergian vuoksi valokaaren syttyvyys on heikko, siksi sitä käytetään yleisesti seoskomponenttina argonin kanssa.
Kemiallinen merkki: He
Tiheys: 0,18 kg/m3
Suhteellinen tiheys: 0,14 (ilma=1)
Kiehumispiste paineessa 0,101 MPa: -268,9 °C
Reaktiivisuus hitsauksessa: Inertti
Ionisoitumisenergia: 24,6 eV
Pullokierre: DIN 477 nro. 10, 24,32 x 1,814 SFS 2292
YK-numero: 1046, helium, kokoon puristettu
Kaasujen käytössä on aina noudatettava huolellisuutta ja ohjeiden mukaisia turvallisuuskäytäntöjä. Tutustu aina ennen tuotteen käyttöä tuotteen käyttöturvallisuustiedotteeseen. Käyttöturvallisuustiedote on asiakirja, jolla välitetään tietoa aineen tai seoksen ominaisuuksista, riskeistä, sekä turvallisesta käytöstä teollisuus- tai ammattikäyttöön.
Heliumpitoisuuden kohoaminen hengitysilmassa aiheuttaa tukehtumisvaaran. Älä hengitä heliumia, jo muutama kerta voi aiheuttaa tukahtumisvaaran. Tukehtuminen tapahtuu huomaamatta ja voi johtaa kuolemaan. Höyrystynyt helium on erittäin kylmää. Kylmät helium höyryt ovat ilmaa raskaampia ja saattavat kerääntyä viemäreihin ja kellareihin ja aiheuttaa tiloissa heliumpitoisuuden kohoamisen.
Hapenpuutteesta kärsivä henkilö on toimitettava välittömästi raittiiseen ilmaan. Jos uhrilla on hengitysvaikeuksia tai uhri ei hengitä, anna mahdollisimman nopeasti tekohengitystä ja hälyytä apua. Uhria pelastaessa tulee huomioida, ettei tilaan jossa happikatoa on, pidä mennä ilman hengityslaitteita.
Nestemäinen helium ja sen höyryt ovat erittäin kylmiä ja aiheuttavat iholla paleltumisvammoja. Eristämättömiin laiteosiin koskeminen paljaalla iholla saattaa aiheuttaa sen, että iho tarttuu kiinni ja repeää. Onnettomuuden sattuessa huuhtele runsaasti vaurioituneita kohtia haalealla vedellä ja ota yhteys lääkäriin.
Tietyt teräkset ovat sopimattomia käytettäviksi alhaisissa lämpötiloissa, koska ne haurastuvat ja menettävät iskunkestävyytensä. Alhaisissa lämpötiloissa käytettäviksi materiaaleiksi sopii normaalisti ruostumaton teräs, alumiini ja niiden seokset.
Woikosken laatujärjestelmä, joka sisältää teollisten-, lääkkeellisten-, elintarvike-, erikois- ja nestekaasujen valmistuksen, täytön sekä jakelun, on saanut ISO 9001:2015 sertifikaatin. Standardi takaa laadukkaan toiminnan kaikilla Woikosken eri osa-alueilla.